Techniki strzyżenia
Pozwalają tworzyć bazowe linie konturu zewnętrznego i wewnętrznego. Nadają fryzurze kształt.
Są to :
-Palcowanie:tzw> "technika prostego cięcia". Stała się podstawową techniką w strzyżeniu fryzur męskich i damskich. Palcowanie stosuje się do skracania i wyrównywania różnych długości włosów z jednoczesnym nadaniem kształtu fryzurze, ujednolicenia zarysu fryzury lub całkowitej zmiany jej kształtu.
-Cieniowanie:To technika strzyżenia, która polega na skracaniu długości włosów z jednoczesnym tworzeniem formy stopniowanej. Forma ta charakteryzuje się równomiernym zróżnicowaniem długości włosów od krótkich do długich. Strzyżenie rozpoczyna się od krótkich włosów na granicy porostu (na skroniach i z tyłu głowy) i daje przyrost długości włosów w kierunku korony.
-Degażowanie:To technika przerzedzania włosów mokrych lub suchych na jednej długości. Zalicza się ją do tzw. technik uzupełniających, które stosuje się po strzyżeniu podstawowym.
Umożliwia to:
-zmniejszenie obj. włosów grubych
- złagodzenie formy fryzury
-Efilowanie:To przerzedzanie włosów z jednoczesnym zróżnicowaniem długości. Stosowane jest do uzyskania łagodnych połączeń pasm włosów o różnych długościach, podtrzymywania włosów dłuższych przez krótsze oraz nadania fryzurze lekkości.
Włosy efilowane są łatwiejsze do ułożenia i zachowują nadaną im formę.
Dodaj komentarz